Топ дестинации

за покупка на ваканционен имот в България

Открийте своя втори дом в най-уникалните кътчета на България

България се нарежда на челни места сред страните в Европа, които предлагат отлични условия за почивка и голям избор от ваканционни имоти, на сравнително достъпни цени.  Благодарение на географските си дадености, добрите климатични условия и разнообразието на територии за рекреационни дейности, в България могат да се намерят имоти, които да се ползват като ваканционен дом през всички четири сезона на годината. Черноморското крайбрежие предоставят отлични условия за почивка през лятото, а планинските курорти през зимата. Може да откриете своя втори дом в някой от красивите СПА курорти или голф селища, а защо не в китно селце близо до морето или сгушено в полите на планината.

Четири основни направления за покупка на ваканционен имот в България

Морски имоти

Безспорно най-желаната дестинация за покупка на ваканционен имот в България е Черноморското крайбрежие. Изборът на недвижими имоти е голям във всичките части на Черноморския регион – северна, централна и южна. Характерни за Черноморието са големите ваканционни селища от затворен тип, предлагащи различни възможности за отдих, развлечения и спорт. 

Северно Черноморие

Най-предпочитаните райони за покупка на ваканционни имоти на българското Северно Черноморие са курортните зони около град Варна – Златни Пясъци, Св.св. Константин и Елена., както и в Добричкия регион – Каварна и Балчик. За Северното Черноморие са характерни красивите заливи с живописни скали и кристално чиста вода. В сърцето на “Добричката ривиера” е позициониран един от най-популярните курорти в страната – Албена. Въпреки, че в самия курорт не се предлагат имоти за покупка, то в непосредствена близост има вилни зони и малки селца, където могат да се намерят къщи и вили. Именно в Добричкия регион се намира най-горещата точка за голф в България позната като “българската Голф Ривиера”.

Панорамна гледка от голф игрището на Трейшън Клифс

 “Морската столица” Варна е място, което може да бъде ваш втори дом, в който да прекарвате своята лятна ваканция, но също така и място за постоянно живеене. Най-големият град в Североизточна България разполага с инфраструктура, която да задоволи и най-претенциозния човек. Красивата морска градина и крайбрежната алея на Варна са чудесно място за разходка, през горещите летни дни. Курортите зони – Кабакум, Св.св. Константин и Елена, Златни Пясъци, разположени в периферията на града, предлагат най-добрите условия за плаж. На територията на община Варна има множество минерални източници. Минералната вода в най-стария морски курорт Св.св. Константин и Елена, е с доказано лековити качества, което го превръща в място с чудесни условия за СПА. На всяко едно от тези места може да намерите голям избор от ваканционни имоти за продажба, които да станат ваш втори дом в България.

Централно Черноморие

Един от най-популярна райони за покупка на ваканционен имот на българското Черноморие е този на община Несебър, в която се намират едноименният град Несебър, Равда, Свети Влас и курортните комплекси Слънчев бряг и Елените. В тази част на крайбрежието изборът на ваканционни имоти е голям. Тук ще намерите ваканционни комплекси с апартаменти и къщи, предлагащи идеални условия за лятна почивка. Със своята богата инфраструктурата и просторните плажове, най-големият летен курорт Слънчев бряг предлага голямо разнообразие за тези, които търсят по-активен начин на живот. Слънчев бряг е световно известна дестинация и безспорно най-популярното място на българското крайбрежие, с множество хотелски комплекси, които през годините се преструктурираха и започнаха да предлагат апартаменти за продажба, превръщайки се в апарт-хотели.  Този тип имоти са чудесен вариант за инвестиция, чрез отдаване под наем на принципа на AirBnB.

Несебър - Мелницата и стария град

Ако пък искате да живеете в по-спокойна среда, с чист и прохладен въздух, то Свети Влас и Елените са по-подходящото място за вас. В периода 2005 – 2015 г., Свети Влас преживя своя строителен ренесанс, благодарение на Диневи Груп – една от най-големите строително-инвестиционни компании в България. Това е една от първите строителни компании в България, която строи ваканционни селища от затворен тип, в резултат на което Свети Влас заслужено се нарежда сред “Перлите на българското Черноморие”. Изградената инфраструктура от компанията сформира селището “Диневи Ризорт”, в което са включени над 50 ваканционни комплекса с апартаменти и вили, яхтено пристанище “Марина Диневи”, красиви пясъчни плажове с отличие “Син флаг”, Амфитеатър с църква, търговски улици с магазини и заведения, спортни съоръжения и много зеленина.

Свети Влас - панорамна гледка към яхтелното пристанище Марина Диневи

Южно Черноморие

Курортите селца и градчета разположени в южната част на българското крайбрежие, са едни от най-предпочитаните дестинации за почивка и покупка на ваканционен имот. За тази част на Черноморието се характерни дългите и широки плажни ивици с множество къмпинги.  В района на областния град Бургас, който е и главен град на региона, ваканционни имоти могат да се намерят в Сарафово и Крайморие. Само на 30 км южно от него, се намира един от най-красивите и древни морски градове – Созопол. 

Созопол - централния плаж и стария град

Именно тук са построени едни от най-мащабните ваканционни селища от затворен тип на цялото Черноморие – Санта Марина и Green Life Resort. Созопол със своя стар град привлича множество туристи, превръщайки се в едно от най-посещаваните места през летния сезон. В периферията на града може да намерите прекрасни пясъчни плажове, където да се насладите на своята ваканция. Още по на юг са Приморско, Лозенец и Царево – три прекрасни дестинации за покупка на морски имот. Въпреки, че Лозенец е със статут на село, това място в последните години претърпя голямо развитие и в момента е една от най-горещите точни на крайбрежието и предпочитано място за лятна ваканция.

Планински имоти

Най-популярните дестинации за покупка на планински ваканционни имоти са трите големите ски курорта в България – Банско, Боровец и Пампорово, които са главните притегателни центрове за зимен туризъм. Освен за любителите на зимните спортове, този тип имоти предоставят отлични условия за почивка почти през всичките четири сезони.

Район Пирин планина

Национален парк Пирин се намира в Югозападната част на България и е част от област Благоевград. В подножието на най-високият му връх Вихрен (2914м), се намира един от най-популярните ски курорти на Балканите – Банско. Планинският курортен град е с богато историческо и архитектурно наследство. Тук се намират няколко от “100-те национални туристически обекта на България”.

Банско на фона на връх Снежанка

Но Банско е сред най-предпочитана планински дестинации предимно благодарение на своята ски инфраструктура. Ски зоната на Банско разполага с 75 км ски писти, като 90% от тях са покрити с оръдия за сняг, както и с кабинков лифт “гондола”, който води от Банско до ски зона “Бъндеришка поляна”. В Банско може да намерите голям избор от ваканционни имоти. Това е планинският курорт, в които през годините са реализирани най-много строителни проекти. В района се предлагат предимно апартаменти в комплекси от затворен тип и апарт-хотели. В периферията на Банско, в Разложката долина, се намират няколко мащабни проекта, един от който ваканционно селище “Пирин  Голф”. Други предпочитани дестинации за покупка на планински имоти в този район са Баня и Добринище.

Район Рила планина

Рила – без съмнение една от най-живописните планини в България, в която се намира и най-високият връх на балканите – Мусала. В сърцето на Рилския масив се намира Боровец – най-старият планински курорт в България. Той е разположен на 1350м надморска височина в подножието на връх Мусала. Близостта на Боровец със столицата го прави едно от предпочитаните места за ваканция и покупка на втори дом в планината от столичани. Инфраструктурата на курорта предоставя възможност за пълноценна почивка през четирите сезона на годината. За любителите на зимните спортове Боровец предлага 58 км добре поддържани ски писти, кабинков лифт и няколко седалкови лифта. 

Боровец - ски лифт Ситняково


През останалите три сезона може да се насладите на чудесни туристически маршрути и трасета за планинско колоездене. В Боровец изборът на недвижими имоти за продажба е значително по-ограничен, в сравнение с другите зимни курорти. По-слабо застроеният курорт, заобиколен от борови гори, предоставя спокойна и уютна среда за  една пълноценна почивка. За това тази дестинация е най-подходяща и предпочитана от хора, които искат да избягат от суетата на големия град. Освен в Боровец планински ваканционни имоти в този район може да се намерят в Самоков, Говедарци., Бели Искър, Костенец.

Район Родопи планина

Родопите са най-големият планински масив в България, разположен в най-южната част на страната, на границата с Гърция. На неговата територия се намират множество природни забележителности като Чудните мостове, Дяволското гърло, пещера Снежанка, китни селца запазили своят автентичен стар български облик, както и красиви зимни курорти предлагащи отлични условия за ски туризъм. Най-популярната дестинация в този район е Пампорово.

Пампорово

Ски курортът е разположен в централната част на Родопите, на 1650 м надморска височина, само на 80 км южно от Пловдив. Той е част от община Смолян. Пампорово е един от най-големите зимни курорта в България. В подножието на връх Снежанка може да се насладите на 20 ски писти с обща дължина над 60 км. Ако искате да намерите своя втори дом в този планински район, в Пампорово имате голям избор на апартаменти в затворени комплекси и апарт-хотели. Планински имоти може да намерите и в непосредствена близост до Пампорово, в Чепеларе, района на град Смолян и село Стойките.

Голф имоти

България е една популярните дестинации в Европа, предлагащи отлични условия за голф почивка.  Ако сте любители на този вид спорт, то вие може да станете собственик на ваканционни имоти в голф комплекси, разположени в близост до София, в планината или на морския бряг. 

Морски голф имоти

На Северното Черноморие, на територия между Балчик и Каварна, известна като “българската голф ривиера“, в непосредствена близост едно до друго, са разположени три от големите голф селища в България – Лайтехаус Голф и Спа, Блек Сий Рама и Трейшън Клифс Голф & Бийч Резорт, в които се предлагат морски голф имоти за продажба. Всяко от тези ваканционни селища предлага голф игрище с 18 дупки, както и всички необходими удобства за перфектната почивка, в съчетание с чара на морето. Разположението на голф комплексите е уникално, на скали надвиснали дан морето, от където се разкрива спираща дъха морска панорама. Според мнозина специалисти в бранша, това е една от голф дестинациите в Европа с най-голяма стойност, съчетавайки отлична голф инфраструктура, добри условия за настаняване, топъл климат, красиви плажове и вкусна метна кухня. Цените на голф имотите в района са едни от най-конкурентните, които може да намерите в Европа. Ако бюджетът е определящ фактор за вашият избор на голф дестинация, то няма как да сбъркате с “българската Голф ривиера“, което не означава, че това е ще е за сметка на качеството. 

Панорамна гледка от голф клуб Блек Сий Рама

 

Планински голф имоти

Голф имоти може да се намерят и в планинските райони на България. В непосредствена близост го град Банско е разположен един от най-големите голф комплекси в страната – Пирин Голф. Съоръжението е реализирано в подножието на планина Пирин, на терен с площ от 150 хектара. Ваканционно селище Пирин Голф е отлична комбинация между голф, планина, ски и СПА, в което се предлагат за продажба различен тип имоти – апартаменти, редови къщи и луксозни вили. Определено Пирин Голф е едно от голф селищата в България, което предоставя повече от добри условия за ваканция през всички четири сезона на годината.

СПА имоти

България е една от водещите Спа дестинации в Европа, тъй като на нейната територия има над 700 минерални източника. Лечебните свойства на водата е открита още в древността от Траките и Римляните, който изграждали и развивали своите градове основно около минералните извори. В наши дни Спа курортите в България предлагат разнообразие от уелнес услуги и голям избор на ваканционни имоти. 

Морски СПА дестинации

На българското Черноморие има няколко курортни града, които са популярни не само като място за плаж през лятото, но също така и като места за СПА, тъй като в тях може да се насладите на отлични балнео и СПА процедури. В която и част на крайбрежието да се намирате, в близост може да намерите СПА курорт. На Северното Черноморие популярни СПА курорти са Албена, Балчик, Св.св. Константин и Елена и Златни пясъци. Безспорен лидер в този район е Св.св. Константин и Елена със своите седем минерални извора и 110 годишна история в СПА и балнео лечението. В момента в тези курорти се предлагат за продажба предимно апартаменти в новопостроени ваканционни комплекси, а къщи могат да се намерят в периферията им. В централната част на Черноморието най-позната и желана от мнозина дестинация за СПА е Поморие. Курортния град е най-известен със своето “Поморийско езеро”, чиято кал и луга имат изключителни лечебни свойства. В центъра на града се намира болницата за рехабилитация, която е най-големият калолечебен център не само в България а и на Балканите. Именно заради това уникално съчетание на море и СПА, Поморие в една от най-желаната дестинация за покупка на ваканционен имот на българското крайбрежие.

Планински СПА дестинации

Ако искате да станете собственик на ваканционен имот, който да се намира на място, което да разполага с условия за СПА, но непременно да е в планината, то вие имате голям избор от дестинации. Планинските СПА курорти в България са разпръснато из цялата и територия. Така наречената “СПА столица на България” – Велинград, предлага най-голямо разнообразие на минерални извори с различен по химичен състав и температура вида. Техните свойства оказват лечебно действие на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания, но също така и при хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични и стомашно-чревни заболявания. Друг известен курорт е Сепарева баня, разположен само на 70 км от столицата София, в който извира най-горещия минерален извор в България с температура 103ºС. В района в близост до София е и град Костенец, който също предлага отлични условия за СПА, тъй като тук има изобилие от топли минерални извори. В Югозападната част на страната дестинации с отлични условия за планински СПА туризъм са Сандански, Огнянова и село Баня, находящо се в съседство с Банско.

 


Всички „материали“ (включително снимки, графики, текстове), са собственост на нашата компания, поради което са защитени от Закона за авторското право на Република България. При копиране на „материали“ се прилагат общите правила и условията за ползване. 


Сравни имоти

Compare