Пазарът на ваканционни имоти през 2021 г.

Ваканционни имоти в Свети Влас, България

Пазарът на ваканционни имоти в България е сегмент, който предлага голям избор от обекти, благодарение на географските дадености, добрите климатични условия на страната и разнообразието на териториите за рекреационни дейности. Черно море предоставят отлични условия за почивка през лятото, а планините през зимата, и не само. Ваканционните имоти са позиционирано основно в морските и планинските ски курорти, но също така и в SPA курорти и голф селища.

Пазарът на ваканционни имоти е пряко свързан с туризмa.  България е туристическа дестинация за международен туризъм с почти 80 г. история. Държавно-организираният туризъм в страната е създаден скоро след идването на власт на комунистическата партия, като възникването му се дължи на неизплатен дълг на страната ни към Чехословашката република. През 1948 г. е създаден и „Балкантурист“. През годините България се превръща в предпочитана дестинация за туристи от много Европейски страни.

В годините след 2000 г. страната става обект на интерес за покупка на имоти от чужденци, който е продиктуван от очакването за присъединяването на България към ЕС. Едни от първите чужди купувачи са граждани от Англия и Ирландия, които изкупуват масово имоти в районите на Черноморието и планинските курорти. Засиленият интерес води до бум на строителството и значителен ръст на цените. За периода 2004-та – 2009-та, строителството се утроява, като най-голям ръст то има в районите около Варна и Бургас.

В годините след икономическата криза (2008г.), когато пазарът на имоти бележи значителен спад, основните купувачи на ваканционни имоти в България са основно руснаците. Според редица руски класации България е най-предпочитаната дестинация за покупка на недвижим имот от руснаците. Най-предпочитания от тях район е Черноморието. Според неофициални данни, руските собствениците на имоти у нас са над 300 000. Тенденцията руснаците да са доминиращите купувачи на ваканционни имоти се запази в продължение на няколко години, като след 2014 г. трендът се обръща. Един от основните фактори за това е сривът на руската икономика и обезценяването на руската валута.

В последните години пазарът на ваканционни имоти е със значително по-ниска активност, за разлика от пазара на жилищни имоти в големите градове на страната. Сделките са предимно на вторичния пазар, ново строителство почти няма, а новопостроените комплекси се реализират значително по-трудно. Тъй като цените на реализираните проекти са по-високи от имотите предлагани на вторичния пазар, много от инвеститорите започват да отдават имотите под наем за сезона, изчаквайки по-добри времена.

В условия на COVID-19 през 20201 г., пазарът на ваканционни имоти е повлиян от тенденциите на масовия пазар на жилищни имоти, за това се наблюдава съживяване. То е следствие от редица фактори:

 • един от тях е възможността за дистанционна работа и желанието на хората с покупка на ваканционен имот да съчетаят работата с почивка, и така да я направят по-достъпна;
 • ниските нива на лихвите по ипотечните кредити;
 • с цел инвестиция – като алтернативна инвестиция, следствие на липсата на доходност по депозитите;
 • инфлацията – като средство за съхранение на спестяванията.

Анализ на пазара на морски имоти

Ваканционните имоти на Черноморското крайбрежие са едни от най-предпочитаните и търсените, както от местни, така и от чужди купувачи.  В резултат на това пазарът на морски (ваканционни) имоти предлага най-голям избор от предложения. Черноморското крайбрежие е с дължина над 370 км и може да бъде разделено условно на 3 под района – северно – от Варна до границата с Румъния; централно – от Варна до Бургас;  южно – от Бургас до границата с Турция. Всеки един от трите района се радва на голям интерес от страна на купувачите, но преимущество имат централното и южното Черноморие. В последните години интересът към южното Черноморие взима превес.

 Най-популярните дестинации за покупка на ваканционен имот на Черноморието
 

Северно Черноморие – Каварна, Балчик, Златни Пясъци, Св.св. Константин и Елена, Варна

Централно Черноморие – Бяла, Обзор, Свети Влас, Слънчев бряг, Несебър, Равда, Поморие

Южно Черноморие – Бургас, Черноморец, Созопол, Лозенец

За Черноморието са характерни големите ваканционни комплекси от затворен тип, предлагащи различни възможности за отдих, развлечения и спорт. Масовите купувачи предпочитат такъв тип имоти, тъй като съоръженията предлагат отлични условия за пълноценна почивка – на разположение са басейни, зелени площи, детски площадки и заведения; сигурност – комплексите разполагат със собствена 24/7 охрана, видео наблюдение и ограничен контрол за достъпа на външни лица; поддръжка на територията и общите части. Съвкупността от тези условия допринася за съхранение на стойността на инвестицията.

Пазарът на морски имоти през 2021 г.

През 2021 г. сделките с имоти по Черноморието се увеличават, като основните купувачи в последните 3-4 години са българите. След като години наред до 2015 г., основните купувачи на морски имоти бяха руснаците, в момента те са в ролята на продавачи. Масовите разпродажби оказаха натиск на цените, което направи ваканционните имоти привлекателни за местните купувачи. Все повече агенции наблюдават безпрецедентно засилен интерес от страна на българите към морските имоти, и въпреки големият избор на оферти, качествените имот намаляват а цените се покачват. Това донякъде се случва и поради затрудненията, пред които са изправени българските купувачи желаещи да закупят имот в Гърция. Ограниченията за пътуване наложени от Гръцките власти, рефлектираха върху интереса на българите за покупка на имот в Гърция, в резултат на което те пренасочиха своето търсене към българското Черноморие. Съвкупността от изброените по-горе фактори, които в момента движат масовия пазара, допринесоха за значителното увеличение на сделките а цените да се покачат а нивата от 2015 г., когато пазарът все още беше под влиянието на руските купувачи.

Северно Черноморие

Районът на Северното Черноморие е най-малко предпочитан за покупка на ваканционен имот. В района търсени са имотите в затворените комплекси (в това число и голф комплексите, които ще засегнем по-долу), предимно апартаменти, както и къщи в селата близо до Балчик и Каварна.

Балчик

Районът на Балчик е един от най-предпочитаните на Северното Черноморие, тъй като предлага удобствата на градската среда и морски курорт с непосредствената си близост до к.к. Албена. Той е популярна туристическа дестинация със своята ботаническа градина и двореца на румънската кралица. В района на Балчик има голямо разнообразие от недвижими имоти – апартаменти и къщи в самия града, апарт-комплекси в периферията му, както и вили и парцели.

Средни цени на имотите в района на Балчик – при апартаментите са около 750 евро/ за кв.м., а при къщите са около 850 евро / за кв.м..

 • Едностайните апартаменти са малко като предложения и се предлагат на средни цени от 35 хил. евро., а двустайните на 55 хил. евро;
 • Във вилната зона на Балчик може да се намерят вили в по-ниския ценови диапазон на цени от 55 – 65 хил. евро. Това са предимно стари вили, които изискват ремонт;
 • Къщи и вили по-новото строителство се предлагат на цени в диапазона от 150 до 200 хил. евро;
 • Голям интерес представляват близките села около Балчик и Албена, в които могат да се намерят стара къщи на цени от 25 – 40 хил. евро;
 • В близост до града могат да се намерят и парцели за строителство на цени в диапазона от 20 – 50 хил. евро.
Имоти в Балчик
Крайбрежната алея в Балчик
 

Централно Черноморие

Най-популярна и желана дестинация в централната част на Черноморие е района на община Несебър, в която попадат едни от най-популярните курортни зони – к.к. Елените, гр. Свети Влас, к.к. Слънчев бряг, гр. Несебър и с. Равда. Този район е и един от най-застроените, предлагайки голям избор от недвижими имоти. В района се предлагат предимно апартаменти в затворени комплекси и хотели. Къщи се предлагат в района на местност Инцираки, между Свети Влас и Слънчев бряг, както и във вилната зона на Кошарица, в близост до Слънчев бряг.

Средни цени на имотите в района на община Несебър:

 • Едностайни апартаменти (студио) средна продажна цена 29 хил. евро. Средна цени на кв.м. 740 евро
 • Двустайни апартаменти – средна продажна цена 53 хил. евро. Средна цени за кв.м. 830 евро.
 • Тристайни апартаменти – средна продажна цена 78 хил. евро. Средна цени на кв.м. 810 евро
 • Къщи – средна продажна цена 280 хил. евро. Средна цени на кв.м. 1 060 евро.

Трябва да отбележим, че средните цени на имотите „новото строителство” и тези предлагани на вторичен пазар, са с разлика от 200-300 евро за кв.м.

Слънчев бряг

В края на 2021 г., в Слънчев бряг средната цена на кв. м. вече минава 650 евро. Средните офертни цени на едностайните апартаменти (студио) са в порядъка на 28 хил. евро, като най-масовите сделки са на цени от 20 до 22 хил. евро.

При двустайните апартаменти масовите сделки вече са на ценови нива от 35 хил.- 40 хил. евро, а преди това години наред сделките се сключваха на средна цена от 28 хил. евро. Благодарение на раздвижването на пазара, в района на Слънчев бряг се появи ново строителство, което през последните години липсваше.

Свети Влас

Голям интерес има към имотите в Свети Влас, като най-търсените и купувани имоти са апартаментите, разположени в комплекси около морския бряг. Това е районът под пътя, известен като новата част на Свети Влас, в който строителство е сравнително ново –  масовото застрояване е в периода 2005 – 2012 год. Районът на Свети Влас поддържа сравнително стабилни цени на имотите дори през годините след 2014 г., когато започнаха масово продажби от страна на руските граждани. Корекциите на цените в този район е значително по-малък в сравнение със Слънчев бряг.

През 2021 г., апартаментите в Свети Влас се продават при средни цени от 900 евро за кв.м.

 • Едностайните апартаменти тип студио се предлагат на средни цени от 34 хил. евро. Най-продавани са обаче в ценови диапазон 20 – 25 хил. евро.
 • Двустайните апартаменти се предлагат на средни цени от 55 хил. евро, но сделките са предимно на цени до 50 хил. евро.

При големите строители, като Диневи, се забелязва че през 2021 г., голяма част от имотите, които стояха години наред, сега са намерили своите собственици. Поради интереса и липсата на обекти Диневи стартират нов голям проект „Етъра 4” – който се състой от 159 апартамента. Цените на зелено започват от 850 евро за кв.м., като обектите се издават в степен на готовност „до ключ”. Преди няколко  години те стартираха друг уникален за района проект от еднофамилни и редови къщи – „Венид Еко Вилидж”, разположен на планинските склонове над Свети Влас.

Южно Черноморие

Най-желаната дестинация за лятна почивка на мнозина българи, и не само, е Южното Черноморие. По-топлия климат, красивите плажове и китните градчета, със своето културно-историческо наследство, привличат по-голямата част от туристическия поток. Поради тези предимства в последните няколко години пазар на имоти в този район е в подем. Созопол, Черноморец, Лозенец и Царево са основните курорти, около които се върти пазарът на ваканционни имоти.

Созопол

Като най-голям и древен град в този район, Созопол е мястото на което могат да се намерят най-много предложения за покупка на ваканционен имот – апартаменти в комплекси и частни домове, къщи, вили и парцели. Тук се намират няколко от големите ваканционни селища от затворен тип на цялото Черноморие – това са Санта Марина и Green Life. Един от знаковите обекти е ваканционно селище „Созополис” проектиран и изграден в стила на древен Созопол. Той се състой от двуетажни къщи с апартаменти, както и самостоятелни вили. Комплексът е в клас „премиум”. Над 80% от имотите са с морска гледка.

Централният плаж на Созопол
Централният плаж в Созопол (Стария град).

Статистически данни за брой сделки на Черноморието

Балчик

През 2021 г. сделките с имоти в района на Балчик нарастват с 40% –  от общо 934 бр. през 2020 г., вписаните продажби нарастват на общо 1325 бр. през 2021 г. През 2020 г. също има ръст на годишна база с 3% спрямо 2019 г. Статистическите данни са представени по тримесечия в таблица 1.

Балчик статистика
Таблица 1: Брой вписвания в служба АВ Балчик – продажби 2019/2020/2021 г.

Варна

Като морска столица на България, службата при Агенция по вписванията Варна е с най-голям брой вписани сделки продажба на Черноморието. През 2021 г. те нарастват на общо 15600 бр. или с 24% от общо 12521 бр. за 2020 г. През 2020 г. сделките на годишна база намаляват с 3% спрямо 2019 г. Статистическите данни са представени по тримесечия в таблица 2.

Статистика за продажбите във Варна
Таблица 2: Брой вписвания в служба АВ Варна – продажби 2019/2020/2021 г.

Бяла

Бяла е един от районите на Черноморието с най-малък ръст на сделките през 2021 г., спрямо 2020 г., като той е едва 19%. От друга страна броят на вписаните сделки през 2020 г. намаляват с 11% спрямо 2019 г., което формира едва 8% ръст през 2021 г., спрямо предпандемичния париод от 2019 г.

Статистика за продажбите в Бяла
Таблица 3: Брой вписвания в служба АВ Бяла – продажби 2019/2020/2021 г.

Несебър

Районът на община Несебър е един от най-предпочитаните за покупка на ваканционен имот на Черноморието. Това може да се забележи по броя реализирани сделки (таблица 4) през 2021 г., през която увеличението на годишна база е от 102% спрямо 2020 г. и с 66% спрямо 2019 г. Вписаните сделки са съответно – 4388 бр. през 2019 г., 3606 бр. през 2020 г. и 7294 бр. през 2021 г. Общият брой реализирани сделки през последната година в района на Несебър се доближава до този на големите градове на Черноморието, като трябва да отбележим, че в тях голяма част от сделките са с жилища за постоянно живеене. Това е показател за интереса към ваканционни имоти, които са основен обект на сделки в тази община.

Таблица 4: Брой вписвания в служба АВ Несебър – продажби 2019/2020/2021 г.
Таблица 4: Брой вписвания в служба АВ Несебър – продажби 2019/2020/2021 г.

Бургас

През 2021 г. сделките с имоти в района на Бургас нарастват с 38%. От общо 6084 бр. през 2020 г., вписаните продажби нарастват на общо 8399 бр. през 2021 г. Съпоставимо с 2019 г. увеличението е с 28%. През 2020 г. спрямо 2019 г. сделките намаляват с 10%.

Таблица 5: Брой вписвания в служба АВ Бургас – продажби 2019/2020/2021 г.
Таблица 5: Брой вписвания в служба АВ Бургас – продажби 2019/2020/2021 г.

Царево

Царево е още един от районите на Черноморието, който се радва на голям интерес от купувачите на ваканционни имоти. В таблица 6 са представени данни за вписаните сделки, като през 2021 г., те са общо 1419 бр., което е увеличение с 76% спрямо 2020 г., когато сделките са общо 804 бр. По интересен е фактът, че през 2020 г., също има увеличение на сделките с 21% спрямо 2019 г.

Таблица 5: Брой вписвания в служба АВ Царево – продажби 2019/2020/2021 г.

Анализ на пазара на планински имоти

Пазарът на планински ваканционни имоти се формира основно около големите ски курорти, които са притегателни центрове за туризъм. Освен за любителите на зимните спортове, тези имоти предоставят отлични условия за почивка почти през всички сезони.

Най-популярни дестинации за покупка на ваканционен имот в планинските райони:

Пирин – Банско, Разлог, Добринище, Баня
Родопи – Пампорово, Чепеларе
Рила – Боровец, Говедарци, Самоков

Пазарът на планински имоти през 2021 г.

В периода 2010 г. – 2020 г. пазарът на имоти в планинските райони беше силно засегнат от кризата, цените бяха силно корегирани до атрактивни нива. Въпреки по-достъпните цени, пазарът на планински имоти премина през труден период. Ефектът от COVID-19, който се наблюдава върху целия пазар на имоти през 2021 г., не подмина и този на планинските ваканционни имоти. През изминалата година се наблюдава увеличение в търсенето и съответно в цените при планинските имоти. Основните купувачи и в планинските райони са отново българите, които представляват над 80% от всички купувачи.

Банско

Курортния град Банско е разположен в подножието на връх Тодорка и е един от най-популярните ски курорти на Балканите. Той е с богато културно-историческо наследство. Ски зоната му разполага с над 70 км добре поддържани писти и кабинков лифт тип гондола. В Банско присъстват световни хотелски вериги като Кемпински Гранд Арена.
Безспорно Банско предлага най-голямо разнообразие от недвижими имоти за продажба. Характерни за районът са затворените апарт-коплекси. Повечето от тях разполагат със собствени СПА зони, закрити басейни и спортни площадки. Имотите с такса за поддръжка и обслужване на общите части. Значителен дял от обектите предлагани за продажба на пазара, както и сделките са предимно с апартаменти. Но по-сравнение с другите планински райони, в Банско могат да се намерят и стари частни къщи както и къщи в затворени комплекси, които са разположени в периферията на града. Те се купуват от по-заможни купувачи с цел инвестиция. Обект на продажба са предимно имоти на вторичен пазар.
• Средните цени за най-търсените апартаменти, тези с една спалня са около 38 хил. Евро. Една година преди това средната цена за подобен апартамент е около 25 хил. евро. Средна цена за кв.м. – 640 евро.
• При едностайните апартаменти (тип студио) средните цени цени през 2021 г., са около 27 хил. Евро, при цени под 20 хил. Евро година по-рано. Средна цена за кв.м. – 620 евро.
• Тристайните апартаменти вече се предлагат на средна цена от 65 хил. Евро, като преди това се намираха на цени под 55 хил. Евро. Средна цена за кв.м. – 680 евро.
• Къщите се предлагат на средна продажна цена от 206 хил. Евро и средна цена за кв.м. от 850 евро.

През последните години липсва ново строителство в Банско и няма изгледи в близко бъдеще да има.

Комплекс Банско Роял Тауърс
Комплекс Банско Роял Тауърс

Боровец

Боровец е най-стария планински курорт в България, разположен на северните склонове на Рила – община Самоков. Сравнително близкото разположение до София го прави предпочитано место за отдих от столичани. Пазарът на имоти в Боровец е по-ограничен от оферти за продажба а цените са най-високи. Ново строителство почти няма и се предлагат предимно имоти на вторичен пазар. Тук средните цени варират около 900 евро за кв.м. През 2021 г., се засилва търсенето на къщи и парцели в близките села и района на Самоков.

Предлагат се за продажба предимно едностайни и двустайни апартаменти:
• Средна продажна цена за апартаменти с една спалня – 65 хил. Евро, при средна цена за кв.м. – 920 евро.
• Едностайните апартаменти (тип студио) варират в ценовия диапазон около 45 хил. Евро. 936 евро за кв.м.

Пампорово

Пампорово е третият от по-големите планински курорти в България. Намира се в сърцето на Родопите под връх Снежанка. По леглова база той превъзхожда Боровец. Курортът разполага с над 50 км ски писти. Характерни за курорта са големите апарт-комплекси в планински архитектурен стил. Както и при други планински курорти, така и в Пампорово за продажба се предлагат предимно апартаменти.
• Средна продажна цена за апартаменти с една спалня – 39 хил. Евро, като на пазара има предложения на цени от 24 хил. Евро. Средна цена за кв.м. при тях е 620 евро.
• Едностайните апартаменти (тип студио) варират в ценовия диапазон около 16 хил. – 20 хил. Евро. Средната цена за кв.м. е около 480 евро.

Статистически данни за брой сделки в планинските райони

Разлог

Към АВ Разлог се вписват всички сделки от района, в който попадат Банско, Разлог, Добринище. Данните в таблица 7 показват значително увеличение на интереса и броя на сключените сделките през 2021 г. За годината сделките с имоти нарастват с 82% спрямо 2020 г. – общо 2993 бр. през 2021 г., и общо 1637 вписани продажби през 2020 г. През 2020 г. спрямо 2019 г., сделките са намаление едва с 12%. Тоест броя на сделките през 2021 г. изпреварва значително тези за периода преди пандемията.

Таблица 7: Брой вписвания в служба АВ Разлог – продажби 2019/2020/2021 г.
Таблица 7: Брой вписвания в служба АВ Разлог – продажби 2019/2020/2021 г.

Самоков

През 2021 г., броят на сделките в община Самоков (към която влизат курорта Боровец, с. Говедарци и. др), са се увеличили с 51% спрямо 2020 г. – общо 1527 сделки през 2021 г., спрямо 1011 през 2020г. Броят на вписаните сделки през 2020 г. са без изменение спрямо 2019 г.

Таблица 8: Брой вписвания в служба АВ Самоков – продажби 2019/2020/2021 г.
Таблица 8: Брой вписвания в служба АВ Самоков – продажби 2019/2020/2021 г.

Чепеларе

За района на Чепеларе през 2021 г. са сключени общо 436 сделки, което представлява увеличение с 59% спрямо 2020 г., през която са сключени едва 273 сделки. През 2020 г, спрямо 2019 г. има намаление с 4%.

Таблица 9: Брой вписвания в служба АВ Чепеларе – продажби 2019/2020/2021 г.
Таблица 9: Брой вписвания в служба АВ Чепеларе – продажби 2019/2020/2021 г.

Ако направим съпоставка на общия брой сделки за трите района през 2021 г., няма как да не забележим, че районът на Разлог изпреварва значително другите два района с общо 2993 вписани сделки, спрямо 1527 за района на Самоков, и едва 436 сделки за района на Чепеларе.

Голф имоти

България се превръна в популярно място за голф едва през годините след 2010-та. Голф дестинациите, в които се предлагат ваканционни имоти за продажба, съчетават удоволствието от спорта с атмосферата на морето и планината.
Най-популярната дестинация е Северното Черноморие, известна като българска голф ривиера. В района между Балчик и Каварна, се намират три от големите голф селища – Лайтехаус Голф и Спа, Блек Сий Рама и Трейшън Клифс Голф & Бийч Резорт. И трите са тип затворен комплекс, в който се предлагат за продажба апартаменти и вили. Те привличат с уникалното си местоположение и красивата атмосфера в близост до морето.

Лайтехаус Голф и Спа

Лайтехаус Голф и Спа е разположен на площ от 1000 дек. В него се предлагат много разнообразни по тип и цени ваканционни имоти – апартаменти с една, две и три спални, редови и самостоятелни вили, разпръснатите по територията на цялото голф игрището. Имотите в комплекса са от среден и висок клас. На вторичен пазар могат да се намирят апартаменти на много ниски цени.
• Средната цена за кв.м. на апартаментите е 550 евро. Двустайните апартаменти от инвеститора се предлагат на цени от 45 хил. евро, докато на вторичния пазар се предлагат на цени започващи от 35 хил. евро. Тристайните се предлагат на цени от 59 хил. евро.
• Офертните цени на редови къщи са от 85 до 120 хил. евро.
• Има и варианти на луксозни вили с плащ 360 кв.м. и дворно място 700 к.м., на цени от 490 хил. евро. Те са разположени на ската, с великолепна морска.

Блек Сий Рама

Имотите в комплекса са от луксозния клас. Предлагат се както първични, така и вторични продажби. Имотите са разпръснати в различни части на комплекса, обособени като квартали, като от локацията им се определя и цената. Най-високи са цените разположени на самия скат с фронтална морска гледка. Средна цена за кв.м. – за вилите 2000 евро.; редови къщи 1200 евро; апартаменти – 1500 евро. Всички имоти са напълно обзаведени и оборудвани.

• Апартаменти – двустайни 130 хил. евро; тристайни – 200 хил. евро (без ДДС)
• Таунхауси с 2 спални – 220 хил.
• Самостоятелна вила с две спални и басейн – 290 хил. евро (без ДДС)
• Самостоятелни вили с 4 спални – 440 хил. евро евро (без ДДС)

Трейшън Клифс Голф & Бийч Резорт

Имотите в комплекса са от луксозния клас. Този комплекс се намира най-близо до морето и разполага със собствена плажна ивица. В комплекса са построени множество малоетажни сгради разположени в различни райони – Марина Вилидж, Хилсайд Вилидж и луксозния CHEDI Golf View Residences. Цените варират според района, разположението им спрямо морето и голф игрището, и разбира се най-вече от гледката.
В комплекса се предлагат за продажба предимно просторни апартаменти – двустайни и тристайни. Цените варират от 1500 евро до 3500 евро за кв.м.
• Двустайните са с площ от 80 до 160 кв.м. и се предлагат на цени започващи от 120 хил. евро.
• Тристайните са с площ от 120 до 250 кв.м., като цените започват от 210 хил. евро.
• Четиристайни от 240 кв.м. на цена от 440 хил. евро.

Всички имоти се предлагат напълно обзаведени и оборудвани!

В непосредствена близост се намират още няколко затворени комплекси, като най-известните от тях е Калиакрия Резорт. Той разположен на ската, точно над Трейшън Клифс Голф & Бийч Резорт, от където се разкрива спираща дъха гледка. Комплексът е алтернативен вариант за покупка на имот в близост до трите голфа, предлагащ сходни удобства и инфраструктура, но на значително по-достъпни цени.

Пирин Голф и Кънтри Клуб

Пирин Голф е единственият голф комплекс разположен в планински район. Той се намира в разложката долина, в подножието на Пирин, в непосредствена близо до гр. Банско. Комплексът е отлична комбинация от голф, планина, ски и СПА. Той е един от най-големите комплекси. На площ от 150 хектара са построени над 80 000 кв.м. имоти – малки сгради с апартаменти и самостоятелни и редови къщи. Комплексът е организиран за зони, като имотите са позиционирани в няколко квартала, от което зависи и ценовият им диапазон.

На пазара се предлагат за продажба имоти от строителя, както и препродажби, които са на значително по-ниски цени.
• Едностайни апартаменти (студио) – от 24 хил. евро.
• Двустайни апартаменти – от 45 хил. евро.
• Тристайни – 75 хил. евро.
• Редови къщи на 2 етажа, с 3 спални – от 250 хил. евро.
• Самостоятелна къща с три спални и двор – 580 хил. евро (без ДДС)

В близост до София се намират други 4 голф комплекса:

Голф клуб Еър София – в Ихтиман, което е първото построено в България през 2000г.;
Голф клуб Ибър близо до Долна баня;
Св. София Голф Клуб до Елин Пелин;
Правец Голф Клуб – близо град Правец.
Имоти за продажба се предлагат единствено в Голф клуб Ибър и Правец Голф Клуб.

В Голф клуб Ибър се предлагат апартаменти и вили в ниския и средния ценови диапазон. Но изборът на имоти на пазара е много малък. На вторичен пазар могат да се намерят студия на цени от 12 хил. евро и къщи на цена от 75 хил. евро.

В Правец Голф Клуб има голям избор на имоти на средни цени от 990 евро за кв.м. Предлагат се апартаменти, редови къщи и самостоятелни луксозни къщи. Най-много са предложенията от редови къщи на средни цени от 160 хил. евро. Апартаментите се предлага на цени започващи от 38 хил. евро.

Недвижими имоти в СПА курорти

България е една от най-богатите на минерални извори страна в Европа, за това балнеоложкият туризъм е добре развит в районите на Велинград, Павел баня, Кюстендил, Баня. През последните години особено популярен става селският туризъм, както и други алтернативни форми на туризъм в тези райони, което стимулира допълнително пазара на имоти именно в тези дестинации.

Велинград

Велинград се счита за СПА столицата на Балканите. Разположен в неподправено красивата Чепинска котловина за него се твърди, че е един от най-безоблачните градове в България. Пазарът на имоти е разнообразен – апартаменти, къщи, вили, хотели и парцели.
Апартаменти се предлагат в затворени апарт-комплекси и хотели, на средна цена за кв.м. от 800 евро.

Средни продажни цени:
• Едностайни апартаменти (студио) – 32 хил. евро;
• Двустайни апартаменти – 50 хил. евро;
• Тристайни апартаменти – 65 хил. евро;
• Многостайни – 70 хил. евро;
• Къщи и вили – 115 хил. евро;
• Парцели за строителство се предлагат на средна цена от 60 евро за кв.м. Най-голям избор има от парцели в ценовия диапазон от 20 до 40 хил. евро.
• Къщи за гости и хотели се предлагат на цени от 150 хил. евро до 1,5 мил. Евро.

Баня

Село Баня превлича интереса на купувачите с близостта си до Банско, съчетавайки планинския туризъм с минералните извори от една страна и по-атрактивни цени от друга. Поради слабото предлагане на имоти и увеличеното търсене, обаче в края на 2021 г. цените нарастват значително достигайки нивата на имотите в Банско.
Тук може да се намерят едностайни апартаменти на цени от 16 до 20 хил. евро, двустайни в диапазона 40 – 50 хил. евро. Също така може да се намерят и стари самостоятелни къщи на цени от 50-80 хил. евро, а по ново строителство от 100 до 150 хил. евро. През последната година се е увеличило значително търсенето на парцели за строителство

Тази статия е с чисто информационна цел и не представлява препоръка за покупко-продажба на недвижим имот. Всички „материали“ (включително снимки, графики, текстове), са собственост на нашата компания, поради което са защитени от Закона за авторското право на Република България. При копиране на „материали“ се прилагат общите правила и условията за ползване. 

Използвани източници:  
Агенция по вписванията https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/statistika/

Сравни имоти

Compare