Пазарът на ваканционни имоти в България през третото тримесечие на 2022 г.

Панорамна снимка на Свети Влас

Пазарът на ваканционни имоти в България остава един от най-активните сегменти. След силната 2021 г. големият интерес към този тип имоти се запазва и през настоящия сезон. Възходящия тренд на пазара, който се появи в условията на COVID-19 през 2021 г., в съчетание с високата инфлация, тласна много от купувачите да инвестират именно в този сегмент, тъй като високите цени на имотите в големите градове са вече до голяма степен непосилни за мнозина от тях. Засиленият интерес и липсата на предлагане доведе до продължително покачване на цените и при ваканционните имоти и в момента те се предлагат на нива, които не сме виждали от години. Масово сделките се осъществяват с лични средства, въпреки че се наблюдава увеличение и при сделките с допълнително финансиране чрез банков кредит.

Профилът на купувача остава не променен – отново българите са основните участници в сделките с ваканционни имоти. Не се наблюдава увеличен интерес към покупка от страна на украинските граждани, който от началото на годината живеят в България.

Инвеститори, чиито имоти стояха непокътнати години наред, разпродадоха наличностите си и в момента изборът на ново строителство е значително по-ограничен. На пазара се предлагат предимно вторични продажби на ваканционни имоти. Но липсата на качествени имоти си остава проблем за пазара. До голяма степен това се обуславя от факта, че най-голям дял от собствениците на ваканционни имоти са руснаците, за които, в момента продажбата на имот в България е сложен процес.

В настоящия анализ се разглеждат най-популярните дестинации за покупка на ваканционен имот в морските и планинските райони на страната през третото тримесечие (Q3), което обичайно е един от най-силните периоди на годината. Посочените ценови нива на недвижимите имоти по райони, са получени чрез усредняване на данните. Трябва да се вземе предвид, че цените на имотите предлагани за продажба на пазара варират в широки граници, но най-многобройни са офертите в средния ценови диапазон, като цените по които се реализират сделките по покупко-продажба са с отстъпка в рамките на 5-10% от офертната цена.

 

Пазарът на морски имоти през третото тримесечие на 2022 г.

Обичайно най-популярните дестинации за покупка на ваканционен имот са на Черноморието, като най-голям интерес има към тези в централната и южната му част.

Северно Черноморие

За района на Северното Черноморие това са районите на Каварна, Балчик, като се засилва интереса към курортните зони около Варна – Златни Пясъци, Св.св. Константин и Елена.

Балчик

Средни ценови нива на имотите за района на Балчик

Средната цена за кв. м. при апартаментите за района на Балчик е около 800 евро.
Едностайните апартаменти (тип студио) се предлагат на средни нива от 35 хил. евро. Най-масово сделките с този тип имоти се осъществяват при средни цени между 25 -30 хил. евро.
При двустайните апартаменти средните офертни цени са на нива от 60 хил. евро, като трябва да се отбележи, че в този район има голямо избор на имоти на цени между 35 и 45 хил. евро. Този тип апартаменти са най-много като предложения за продажба на пазара.
Тристайни апартаменти могат да се намерят на средна офертна цена от 96 хил. евро, като тук офертите са в диапазона от 70 до 130 хил. евро.
В периферията на град Балчик, основно във вилната зона (между Балчик и Албена) могат да се намерят къщи и вили, които се предлагат за продажба в широки ценови граници. Цените при този тип имоти в района започват от 50 хил. евро – за стара малка постройка със самостоятелен двор, до нива от 250 хил. евро и на горе. Най-голям е изборът на къщи и вили в средния ценови диапазон от 120 -150 хил. евро.

Брой сделки  в служба АВ Балчик

През Q3 на 2022 г. сделките по продажба на имоти в района на Балчик нарастват до 422 бр., спрямо 381 бр. през Q2 и 272 бр. през Q1 – което представлява увеличение със съответно 10,7% спрямо второто тримесечие и с 55% спрямо първо тримесечие на 2022г. Броят на сделките се запазва на сходните нива спрямо същия период на 2021 година, когато те са били общо 430.

Варна

Средни ценови нива на имотите за района на Варна

Ваканционни имоти могат да се намерят в курортните зони, разположени северно от морската столица – Златни Пясъци, Св.св. Константин и Елена, м-т Ален Мак, к. к Чайка.
Средната цена за кв. м. при апартаментите за района на Варна е около 1150 евро.
Апартаментите тип студио се предлагат за продажба на средни цени от 50 хил. евро, като най-търсени са тези на цени до 35 хил. евро.
Най-желани са двустайните апартаменти, който се предлагат на средни офертни цени от 85 хил. евро.
При тристайните апартаменти средните цени в района на Варна са от порядъка на 150 хил. евро.

В курортната зона на Варна могат да се намерят и много варианти за ваканционна къща, като средните цени при тях са в порядъка 350 хил. евро. Значително по-малко са предложенията за самостоятелна къща с двор на цени под 150 хил. евро.

Брой сделки  в служба АВ Варна

Интересни са данните за броя сделки в района на Варна, където се наблюдава забавяне на пазара, тъй като количеството на вписаните сделки през Q3 2022 намалява на 3921, спрямо 4328 бр. през Q2 – което представлява намаление с 10,4%. За същия период на предходната година намалението на сделките продажба е с 9,1%, когато те са били общо 4280.

 

Централно Черноморие

Един от най-популярна райони за покупка на ваканционен имот на българското Черноморие е този на община Несебър, в която се намират едноименния град Несебър, Свети Влас и курортните комплекси Слънчев бряг, и Елените. Това се вижда и по-увеличението на цените, тъй като търсенето е един от основните фактори, от който се повлияват те.
Средни ценови нива на имотите за района на община Несебър
На пазара в този район има голям избор на имоти, като цените варират в широки граница. Средната цена на офертните за апартаменти за продажба са около 850 евро за кв. м., за къщи и вили около 1100 евро.

Град Несебър

През третото тримесечие на 2022 г., едностайните апартаменти (студио) се предлагат на средна продажна цена от 850 евро за кв. м. при 740 евро за кв. м. за същия период на 2021 г.
Двустайните апартаменти се предлагат на средна цени от 1000 евро за кв. м. Година по-рано подобни апартаменти в град Несебър се предлагат на средни цени от 830 кв. м.
Тристайни апартаменти в момента се предлагат на средни цени от 1100 евро за кв. м.

к.к. Слънчев бряг
Значително е увеличението на цените на имотите в Слънчев бряг, където средната цена за кв. м. вече гони 800 евро, докато в края на 2021 г средната цената на кв. м. при тях е около 650 евро. Слънчев бряг е един от най-големите локални пазари на ваканционни имоти в България, с голям избор от апартаменти.
Студията се продават на цени между 25 и 30 хил. евро.
При двустайните апартаменти масово сделките се сключват при ценови равнища между 45 – 50 хил. евро.
Тристайните апартаменти се продават при средна цена от 65 хил. евро.

Свети Влас

В Свети Влас, който се утвърди като един от най-изисканите курортни градове на Черноморието, средните цени за кв. м. на апартаментите, през този сезон достигнаха 950 евро.
Ако през 2021 г. студията се купуваха масово на цени между 20 – 25 хил. евро, то през Q3 на 2022 г., сделките се осъществяват на цени над 30 хил. евро.
За най-търсените двустайни апартаменти, купувачите плащаха средно по 60 хил. евро., а за тристайните най-често между 80 – 90 хил. евро.

Брой сделки в служба АВ Несебър

В АВ Несебър през Q3 са вписани общо 3107 бр. сделки (законни ипотеки – 38, договорни ипотеки – 93) спрямо 1438 броя сделки през Q1, и 2915 сделки през Q2. За същия период на 2021 г., сделките са били общо 2572 броя.
Увеличението на количеството сделки за Q3 на 2022 г. спряно Q3 на 2021 г. Е с 20%.
В АВ към община Несебър се вписват сделките за всички население места – с. Равда, гр. Несебър, с. Кошарица, к. к. Слънчев бряг, гр. Свети Влас, Елените, както и околните села.


Южно Черноморие

Бургас

Средни ценови нива на имотите за района на Бургас

Ваканционните имоти в Бургас са разположени в райони като Сарафово и Крайморие. Средната цена за кв. м. при ваканционните апартаменти тук е около 1000 евро.
Студията в района Бургас се предлагат по средни офертни цени от 38 хил. евро, като най-евтините оферти стартират от 25 хил. евро.
Двустайни апартаменти се предлагат на средни офертни цени от 65 хил. евро.
За тристайните апартаменти средните продажни цени са около 120 хил. евро.

Созопол

Средни ценови нива на имотите за района на Созопол

Ваканционните имоти в дестинации като Созопол са основните обект предлагани за продажба на локалния пазар. Изборът е голям, въпреки, че в изминалите 2 години, качествените имоти в този район вече се поизчерпаха. Поради голямото търсене водещите строително-инвестиционни компании, строящи в района на Созопол, не изпитваха особени затруднения при реализиране на продажбите през годините и в момента тук се предлагат основно имоти на вторичния пазар.
Засиленият интерес към ваканционните имоти в Созопол, обуславя и най-високите ценови нива на Черноморието, като средната цена за кв. м. при апартаментите тук е около 1200 евро а при къщите около 1500 евро.
Най-търсени са двустайни апартаменти., които се предлагат на средни цени от 75 хил. евро.

Брой сделки в служба АВ Бургас

През Q3 сделките по покупко-продажба в Бургас отбелязват незначителен спад от 4% спрямо Q2 ( Q2 – 2259 сделки, Q3 – 2164), но се увеличават с 28% спрямо Q1. По-значително е намалението спряно третото тримесечие на 2021 г., тъй като то е в размер на 16%.

Пазарът на планински имоти през третото тримесечие на 2022 г.

Интересът към покупка на ваканционен имот в планинските райони на България към края на Q3 2022, се запазва. По-долу се разглеждат най-желаните дестинации като Банско, Боровец и Пампорово.

Банско

Средни ценови нива на имотите за района на Банско

Банско е най-популярният зимен курорт в България, който предлага най-богата база от ваканционни имоти за продажба. Голямата конкуренция сред продавачите поддържа ценовите нива на сравнително ниски нива спрямо другите райони, което до голяма степен оказва влияние и на търсеното поради по-добрата достъпност на имотите.

Средната цена за кв. м. при апартаментите в Банско е около 750 евро. Това е една от най-ниските цени за кв. м., на която може да се закупи ваканционен имот в България, като трябва да се отбележи, че става въпрос за населено място с добра инфраструктура и възможност за целогодишно ползване на имота.

Едностайните апартаменти (студио) са предпочитани от купувачите, които закупуват имот с цел инвестиция, тъй като са най-подходящи за отдаване под наем и на значително по-ниски цени. Средната цена, на която може да се намери студио през Q3 na 2022 г., e 28 хил. евро, като цените започват от 20 хил. евро. Най-голям обем от предлаганите за продажба апартаменти в Банско имат двустайните и то тези в ценовия диапазон 35 – 55 хил. евро. В този диапазон са и най-купуваните, тъй като съотношението цена качество и инвестиционен потенциал е най-голямо. Тристайните апартаменти са на средни цени от 75 хил. евро, като те се купуват предимно от семейства с цел лично ползване. Предлагането на къщи и вили в района на Банско не е много голямо, като цените при този тип имоти тук е на средни нива около 200 хил. евро.

Брой сделки в служба АВ Разлог

Данните от службата на Агенцията по вписванията в Разлог, в която се отбелязват всички сделки в района (към който се отнася и Банско), показват че броя на продажбите се запазва на сходни нива спрямо 2021 г. През Q3 общия брой на сключените сделки е 734, спрямо 593 през Q1 и 682 през Q2.
Първите два периода на 2022 г., бележат повишение спрямо същите периоди на 2021 г., но през третото тримесечие се наблюдава забавяне на пазара, като броя на сделките намалява с около 4%.

Боровец
През 2022 пазарът на имоти в Боровец е много ограничен, като средните цени на апартаментите надвишават 1100 евро, което е покачване с над 20% прямо цените от 2021 г. Къщи могат да се намерят в непосредствена близост в селските райони и в гр. Самоков.

Пампорово
В Пампорово наличните имоти на пазара са също много малко, като средните цени са на нивата от 700 евро за кв. м. Въпреки достъпните цени интересът към покупка на имот в Пампорово е много по-нисък спрямо останалите планински курорти. По данни на АВ Чепеларе, през  Q3 броя на сделките също намалява спрямо Q2.

От направените анализ може да се направи извод, че през  Q3 в повечето райони на страната, в които могат да се закупят ваканционни имоти, цените отбелязват ръст, но броя на сделките намалява. Това може да се окаже повратна точка и пазара да започне корекция, на фона на политиката по покачване на основните лихвени проценти от ЕЦБ.

Тази статия е с чисто информационна цел и не представлява препоръка за покупко-продажба на недвижим имот. Всички „материали“ (включително снимки, графики, текстове), са собственост на нашата компания, поради което са защитени от Закона за авторското право на Република България. При копиране на „материали“ се прилагат общите правила и условията за ползване.  

Използвани източници:  
Агенция по вписванията https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/statistika/

Сравни имоти

Compare